Всичко, което ме интересува !

02 юли, 2015

Как субтитрите, да не ми излизат на маймуница?

Здравейте, наскоро отново се сблъсках с този проблем, но не на моят компютър. Субтитрите на филмите излизаха, но като йероглифи. Решението го знаех, то е доста просто, бързо и лесно, стига да го знаеш и да не го търсиш, разбира се. А ето го и решението плюс снимки.

 За Windows Vista, 7 и по-нови версии.
Отидете в контрол панел. Старт меню -->> Контролен панел (За хора на които менюто е на английски език Start menu ->> Control Panel).

Контрол панел

Сега влезте в "Часовник, език и регион" (На английски език Date, Region and Language).

Влезте в "Регион и език" (На английски език Region and Language) .

Ще ви се отвoри прозорец с няколко таба. Първият таб е Формати (Formats). На формат изберете Български (България) или Bulgarian (Bulgaria), ако ви се показва на английски.


Меню "Регион и Език", страница "Формати" в контрол панела

Не бързайте да кликвате ОК, следва да отидем на втория таб "Местоположение" (Location). От падащото меню изберете България (Bulgaria).


Меню "Регион и Език", страница "Местоположение" в контрол панела

Остана да отидем на последният таб "Административни" (Administrative). След като сте вътре, кликнете на "Промяна на езиковата променлива на системата" (Change system locale..) и от падащото меню избирате отново Български (България).  


Регионални и езикови настройки

 Кликвате "Приложи", после "ОК" и сте готови!


За Windows XP, отворете контрол панел, след което „Регионални и езикови опции" и направете всичко както е показано на снимките!

Регионални и езикови опции - Регионални опции

Регионални и езикови опции - Разширени

Кликвате "Приложи", после "ОК" и сте готови!

За тези, при които, продължава проблема да съществува, след направените настройки.
Отваряте вашият player -->> настройки (preferences) -->> субтитри (subtitle) -->> други (others). За page code избираме Cyrillic! Ето и снимки от Gom Player при който се получава този проблем, дори и при горе направените промени!

Gom Player
Изглед от старата версия
Gom Player

Допълнение към статията: При по-новата версия на Gom Player, за да достигнете до горе посочените настройки, отворете плеъра и натиснете клавиш F5, след което приложете следните настройки.


Приятно гледане!
Сподели:

42 коментара

  1. Много добре. Веднага слагам в моя блог линк към твоя ако нямаш против:)

    ОтговорИзтриване
  2. Уважаеми, господин Илиян Минчев !
    Приемета моите най-искрени и сърдечни благодарности за дадените от Вас разяснения в блога ви за решаване на проблема с разчитането на субтитрите на български език. Аз ползвам основно VLC Player и доскоро нямах никакви ппоблеми, но имах неблагоразумието да изтегля предлаганата ми нова версия и в повечето случаи субтитрите започнаха да излизат като иероглифи. Следваки точно Вашите указания проблема беше разрешен, за което отново Ви благодаря. При Gom Playera обаче въпреки, че точно изпълних указанията ви, включително и до задаването на Cirilik продължиха да излизат иероглифи, а не български думи, но ще опитам и с други филми и дано се получи.
    Желая Ви всичко най-добро и да бъдете все така отзивчив към нас-по-неосведомените.
    С уважение: Феодор Генински

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте, отново !
    Получи се и с Gom Playera дори, без да рестартирам компютъра. Много благодаря !
    Ф. Генински

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че съм ви помогнал с моите статии. Съжалявам за закъснелият отговор, но все пак лято е.
      Ако имате други проблеми с компютъра си, чувствайте се свободен да се свържете с мен по email или skype. :)

      Изтриване
  4. Много благодаря, Вие ме спасихте

    ОтговорИзтриване
  5. Привет и за много години!
    Преди няколко месеца благодарение на Вашето полезно обяснение се справих с една досадна маймуница, но сега не мога и не мога да се оправя пак със същия проблем:( Всичко ми е регулирано според инструкциите Ви, но маймунките си стоят - иде реч за субтитрите на филма "Безсрамници", сезон 6. Изглежда има някакъв проблем с кодирането (хъх, не разбирам от това), поне така беше обяснено в някои коментари, и въпреки, че направих описаното - отваряне с уникод 8 и запазване, пак не се получава. Сигурно не обяснявам ясно, но не съм компютърен специалист, а ИСКАМ да си изгледам сезончето...За протокола - ползвам Уин 8.1.

    Благодаря предварително за всяка помощ и съвет!:-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте и за много години!
      Рестартирахте ли компютъра след като изпълнихте стъпките по-горе и какъв плеър използвате? Пробвайте с друг плеър например с Gom Player и направете последните стъпки от урока.

      Изтриване
  6. Здравейте , първо Честита Нова Година , опитах това , което показвате , но съм с нова версия на Gom Player i Това накрая го нямам , ако е възможно да помогнете , благодаря Ви.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте и за много години!

      На най-новата версия на гом плеъра, клавиша за настройките е F5. Отворете плеъра и натиснете клавиш F5, след което приложете настройката за кирилизация. Ето ви и снимка, как да стигнете до настройките за субтитри след натискане на F5. Снимка: цъкни тук, за да отвориш линка

      Изтриване
  7. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  8. Много ти благодаря как ли несе мъчих и накрая благодарение на теб успях.Този уиндоус 10 дет него разбирам едвам го оправих.Господ здраве да ти дава много ти благодаря

    ОтговорИзтриване
  9. Offf; дойде края на мъките ми, след тоооолкова търсене и ръчкане, безкрайно ти благодаря човече.....Жив и здрав да си и много щастлив..

    ОтговорИзтриване
  10. направих и двете неща, които сте описали и въпреки това не ми се получиха нормални субтитри

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Компютъра рестартирал ли си след операциите? Ако не си рестартирай компютъра си и виж отново как излизат субтитрите.

      Сподели дали има ефект. :-?

      Изтриване
  11. Утрепах се да сменям GOM Playera. Направих това което препоръчваше и всичко си дойде на мястото. Няма вече иероглифи гледам си филми с B.G. SUBSITRI. Искрено ти благодаря от сърце.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма проблеми, пак заповядай!

      Изтриване
    2. Добре, всичко бях обърнал преди известно време и нямах проблем със субтитрите, докато не изтеглих новата версия на Гом плеъра. Всичко е направоно според настройките, но субтитрите продължават да излизат в същия формат, с който имах проблеми преди месеци.

      Изтриване
    3. По принцип настройките са същите, ето и снимка цъкни тук, за да отвориш линка.

      Не инсталирал с новата версия други неща нали? Понякога програмите вървят в комплект с още неща, които обикновено са bullshits (боклуци, които обикновено не ти трябват). Разчитат, че ще в бързината хората ще натискат бързо Next бутона и няма да гледат отметките и какво инсталират.

      Просто няма логика само заради новата версия да не става, ако и настройките са същите. Пробвай, ако искаш с някоя по-стара версия и виж дали го има там проблема в момента или пък си изтегли например KMPlayer или VLC media player. Аз съм доволен и от двете, VLC-то много сайтове за онлайн телевизия също го препоръчват, за да тръгват каналите.

      Провери също отново настройките по операционната система Windows. Да не би, заради инсталацията на новата версия да има някъде промяна, което ме съмнява, но не го изключвам като вариант.

      Изтриване
  12. Благодаря за безценния накрая. Тъй като съм с Windows 10, съветът ти за настройките на езика през Control Panel не успях да направя. Визията на менюто е коренно различна (а и явно вече съм имала подходящите). Но това с плеъра беше разкошно. Пробвах с VLC media player и по асоциативен принцип на указанията ти, плеърът взе че разчете кирилицата. От толкова време се опитвам и ето че ровенето си струваше. БЛАГОДАРЯ за чудесните съвети и успех в начинанията! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти. Радвам се, че се е получило и буквите са тръгнали. :)

      Изтриване
  13. Благодаря за полезната информация!За няколко минути благодарение на точните ти обяснения,вече имам субтитри на български!Успех!

    ОтговорИзтриване
  14. тъкмо загубих надежда за гледане на хубав филм,какво ли не пробвах за тези субтитри и си викам абе дай да проверим в гоогле не може да не пище нещо и оп какво да видиммм бравоо и ммного благодарим :) пускам филма :Д

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гледайте с наслада, радвам се, че съм помогнал! :)

      Изтриване
  15. Благодаря Ви много за добрата и полезна статия...беше ми от полза!
    Успех при качването на още полезни съвети!

    ОтговорИзтриване
  16. Много благодаря!! След 5 год и Уиндоус 11 пак право в десетката. Весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че съм качил тази статия,
      която ви е помогнала! Весели празници и на вас :)

      Изтриване
  17. Аз живея в чужбина и как да направя настройките ако може помогнете моля

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В статията е описано всичко, което ви е нужно, просто следвайте стъпките :)

      Изтриване
  18. Наистина ми помогна Мерси

    ОтговорИзтриване
  19. az sam na windows 10 sledvam stapkite no ezika ne mi se promenq na v kompa

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вие искате да имате български език като цяло в компютъра ви или имате проблем само със субтитрите?

      Изтриване

Какво следя